WikiHouse NL

Status: Bouw voltooid

 

Wat is WikiHouse?

De WikiToren bij ICDuBo is gebouwd volgens de unieke principes van WikiHouse. Zonder spijkers of schroeven is er een tweelaagse constructie geplaatst die laat zien wat de mogelijkheden zijn van WikiHouse.

WikiHouse is een open source bouwpakket systeem. Doel is iedereen in staat te stellen een huis of een ruimte te ontwerpen, te downloaden en de onderdelen te kunnen uitzagen (op een computergestuurde freesmachine). De onderdelen kunnen zonder specialistische kennis en vaardigheden samengevoegd worden tot een WikiHouse.

WikiHouse in Concept House Village

Op 24 september 2015 is de Wikitoren in ICDuBo geopend. Het WikiHouse is ongetwijfeld het meest spectaculaire object van alle projecten en opstellingen van het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam. Uiteraard kan men in de WikiTower via de trap naar de verdieping en de constructie van dichtbij bekijken. We verzoeken belangstellende zich vooraf aan te melden bij ICDuBo: info@icdubo.nl. Locatie: Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen, RDM Campus (haven), Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam

Betrokken partijen:

Ontwerp en bouw: WikiHouseNL

Freeswerk elementen: RDM Makerspace

Leverancier OSB: Smartply (Coillte)

Voorbeelden van de opbouw van de WikiToren, zie WikiHouseNL

SmartPly OSB is het milieuvriendelijke alternatief voor allerlei soorten multiplex. Het is geschikt voor gebruik in zowel constructieve- en niet-constructieve toepassingen. 
Het OSB wordt geproduceerd van hout afkomstig uit lokale, duurzaam beheerde bossen. Hierdoor is de 'carbon-footprint' van SmarPly lager dan van veel multiplex soorten en daarmee één van de meest duurzame bouwmaterialen.
Meer info over Smartply