Prototype 1

TU Delft

Status: Bouw voltooid en onderzoek (Suslab) in volle gang

 

Wat is Prototype 1?

Prototype 1 is een innovatief en zeer duurzaam appartement. Het betreft een prefab woning van beton op een staalconstructie. Alle wanden, vloeren, plafonds, dakdelen en de natte cel zijn in de fabriek vervaardigd en ter plekke geassembleerd. Het hele huis werd zelfs in 1 dag gebouwd!

Op het gebied van energiegebruik is deze woning geheel zelfvoorzienend en zelfs energieproducerend. Ook bij de inrichting en de realisatie van de bouwdelen is zorgvuldig rekening gehouden met milieuaspecten. De focus van Prototype 1 ligt op het kunnen realiseren van duurzame appartementsgebouwen in de breedste zin.

Dit Concept House is officieel geopend op 5 oktober 2012. De prestaties van dit huis worden nauwkeurig gemeten met en zonder bewoners.

 

 

 

Internationaal onderzoek

Prototype 1 maakt als 'Living Lab' deel uit van het internationale onderzoeksproject SusLabNW. Dit project is gericht op het ontwikkelen, testen en vermarkten van concepten die het energieverbruik in de woonomgeving verlagen. Hiervoor biedt SusLab een internationale onderzoeksfaciliteit aan met o.a. Living Labs en bestaande huishoudens in de vier deelnemende landen (Nederland, Duitsland, Groot Brittannië en Zweden).

Kijk voor het laatste nieuws over SusLab op de website: www.suslab.eu

Bewoning

Voor het onderzoek in het gebouw zullen steeds nieuwe mensen uit een andere demografische groep het huis gaan bewonen en uittesten. Ouderen hebben bijvoorbeeld andere wensen dan jongeren en singles hebben andere energiebehoeften dan gezinnen. Er zal onderzocht worden in hoeverre Prototype 1 in deze wensen en behoeften kan voorzien. Het onderzoek in Prototype 1 zal zo bijdragen aan de toekomst van duurzaamheid in grote appartementencomplexen.

 

Wat is het innovatieve karakter?

Prototype 1 is vervaardigd van bijzonder duurzame materialen en is energieneutraal / energieproducerend.

 • Er wordt gebruik gemaakt van een driedelig rioolsysteem voor gescheiden afvoer
 • Muurisolatie van geryclede kranten (cellulose)
 • Het dak is gemaakt van volledig recyclede Expanded Poly Styrene (EPS) en bevat daarnaast een structuur die het dak koelt en warmte verzamelt
 • Zonnepanelen voor het opwekken van energie
 • Verwarming via een warmtepomp en boiler met een capaciteit van 150 liter
 • Een gat in de grond van 130 meter diep maakt het mogelijk dat er warmteuitwisseling plaatsvindt 
 • Splash: een zeer zuinige badmethode die 55 liter water verbruikt in plaats van de gebruikelijke 630 liter water die nodig is voor een reguliere douche
 • Volledige inrichting van het huis volgens de Cradle to Cradle principes

 

 

Toekomst

Er wordt gekeken naar de toekomstige mogelijkheden van het onderzoek naar een appartementenbouwconcept. Voor de volgende fase van het onderzoek wordt er gezocht naar een opdrachtgever die een complex wil laten ontwikkelen van een 4 lagen hoge Urban Villa, die op elke verdieping 4 woningen bevat. Die woningen zijn te zien als eengezinswoningen voor starters. Hieronder vindt u een brochure met meer informatie over het 'Urban Villa' project. Brochure Concept House: Urban Villa

 

Consortium, Partners en Sponsoren

 • Het consortium bestaat uit: Icopal, Itho Daalderop, Faay, Niko, Raab Karcher, Renson, Solarlux, Unica en VDM, Woonplaats, Hogeschool Rotterdam en TU Delft.  
 • In natura partners: 3TU samenwerking, CBB Arnhem, Danfoss, Lodewijk van Es, Living Lab, MdR advies, Hans Moor Architecten en Uniline.
 • Partners voor de bouw: Albeda College, Drooghmans, Forbo Eurocol, Fermacell, Global Solar, Justimax, Kingspan Unidek, Kramer Group, Luinstra, Mastervolt, Mosa, Novatio, Octatube, Oranje, Prokom, Relius - Systexx, Rockwool, Roval, Schilder^sCOOL en De Vries kozijnen.
 • Inrichting en omgeving: Koninklijke Philips Electronics N.V., Bruynzeel Keukens, CRH Clay Solutions, Rijgersberg mcr BV , Interface FLOR .
 • De verlichting wordt gesponsord door Philips, de keuken door Bruynzeel Keukens en de tuin en bestrating door CRH Clay Solutions. De trap is geplaatst door metaalbedrijf Rijgersberg mcr BV en de vloer is geplaatst door duurzaam tapijtproducent Interface FLOR. De tapijttegels zijn 100% recyclebaar. 

 

Meer informatie

Meer informatie over dit project vindt u op de website: www.concepthouse.bk.tudelft.nl/

Bekijk hier hoe de bouw van Prototype 1 is verlopen en lees hier een interview met Jaap van Kemenade, projectleider van het Prototype 1 concept house.

 

Nominatie Delft Innovation Award

Bekijk hieronder het promofilmpje voor de nominatie van het Delft Innovation Award.